Samenwonen is een prachtige stap in een relatie. Vaak gaat dit gepaard met investeringen, zoals het kopen van een huis of het doen van een verbouwing. Hartstikke leuk en spannend allemaal! Maar heb je er wel eens bij stilgestaan wat er met deze investeringen gebeurt als de relatie onverhoopt eindigt? Het is belangrijk om hier vooraf goed over na te denken en afspraken over te maken. Anders loop je het risico dat je investering in rook opgaat.
Vergoedingsrechten bij samenwoners
Van een recent voorbeeld uit de rechtspraak kunnen we weer een hoop leren. In deze zaak had een man tijdens de relatie maar liefst € 244.124 geïnvesteerd in een verbouwing van de gezamenlijke woning. Op basis van het samenlevingscontract ontstond hierdoor een vergoedingsrecht voor de man, en hij was dan ook in de veronderstelling dat hij bij het einde van de relatie zijn investering zou terugkrijgen. De vrouw was echter van mening dat dit anders lag en vocht dit aan.
Het gevolg: de man verloor zijn volledige investering!
Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is om duidelijke afspraken te maken over investeringen tijdens een relatie. Bij samenwoners verjaren vergoedingsrechten namelijk vijf jaar nadat deze opeisbaar zijn geworden als er niets specifieks is afgesproken. Maar ja, wie denkt er nu aan een relatiebreuk als je net gaat samenwonen? Toch is het cruciaal om dit soort zaken vooraf goed te regelen.
Maak duidelijke afspraken en leg ze vast!
Natuurlijk hoop je dat jullie relatie tot het einde der tijden stand houdt. Maar het is verstandig om ook het scenario van een relatiebreuk vooraf te bespreken en vast te leggen. Ga eens met elkaar om tafel en bespreek wat jullie redelijk vinden als een van beiden meer investeert dan de ander. Misschien vind je het logisch dat degene die meer heeft bijgedragen dit geld terugkrijgt bij een eventuele breuk.
Of misschien wil je dit juist als gezamenlijke investering zien. Alles kan, als je het maar duidelijk afspreekt.
Leg de gemaakte afspraken vervolgens goed vast in een samenlevingscontract of een aparte overeenkomst. Besteed daarbij ook aandacht aan wanneer een eventueel vergoedingsrecht opeisbaar wordt. Door hier vooraf goede afspraken over te maken, voorkom je dat jouw investering achteraf in rook opgaat. Het geeft duidelijkheid en voorkomt onnodige discussies en procedures achteraf.
Comentarios